Най-бързите заеми в България вече се отпускат в големите вериги магазини за хранителни стоки. Една от водещите небанкови финансови институции - „Изи Асет Мениджмънт" АД (Изи Кредит), започна да предлага услугата в два от супермаркетите на „Фантастико" в София - в кварталите „Люлин-1" и „Хаджи Димитър".

Клиентите получават до 200 лв. в брой само за около 15 минути, което прави този тип парични заеми най-бързите в страната. Обикновено кешовите кредити се отпускат за срок до 24 часа. Услугата пари назаем се предлага за първи път в големите вериги магазини за хранителни стоки в България, като през следващите месеци тя ще е достъпна и в други хипермаркети в страната.

Новите заеми на Изи Кредит се отпускат в два варианта - Easy 100 и Easy 200 съответно за 100 и 200 лв., на обособени щандове в супермаркетите. С тях клиентите ще могат да пазаруват и да заплащат каквото пожелаят. Подобно на останалите услуги на Изи Кредит, Easy 100 и Easy 200 се отпускат при минимални изисквания и напълно прозрачни условия. Срокът за погасяване на заемите е 30 дни. Клиентите ще могат да ги изплатят на място на щанда на Изи Кредит в съответния магазин или по банков път.

Големите вериги магазини за хранителни стоки са места, в които се отбива почти всеки човек. Това превръща супермаркетите в удобно място за отпускане на бързи заеми, с които хората да покриват финансовите си нужди веднага", смята изпълнителният директор на Изи Кредит Неделчо Спасов. Стриктните мерки за сигурност в търговските обекти също ги прави подходящи за предоставянето на финансови услуги.

„В супермаркетите хората често пазаруват стоки за цялата седмица и плащат своите битови сметки, което също стимулира търсенето на бързи пари назаем точно в тези обекти", посочва още Неделчо Спасов. Според проучване на Изи Кредит плащането на сметки за ток, парно, вода, телефон, GSM, интернет и други, е сред най-често срещаните причини хората да теглят кредити от небанкови дружества. Така е за около 21% от клиентите на бързите кредити.

Пускането на новите заеми на Изи Кредит съвпада и с традиционно най-силния месец за сектора на кредитиране - коледните празници, по време на които хората пазаруват активно и търсят повече пари назаем. За последното тримесечие на годината Изи Кредит очаква над 40% ръст в броя на отпуснатите от нея кредити спрямо предходното трето тримесечие. За цялата 2011 г. компанията предвижда 144 хил. кредита за дейността си в България.

"Изи Асет Мениджмънт" АД е една от водещите компании на пазара на бързи потребителски кредити в България. Дружеството развива дейност в над 1200 населени места в страната, като специфичното е, че заемите се дистрибутират чрез кредитни консултанти, които посещават кандидатите директно в техния дом, в удобно за тях време. Кредитите се погасяват чрез фиксирани вноски, събирани от консултантите на компанията отново в дома на клиента. Основните продукти на компанията са:  Easy Credit - за суми от 100 до 3000 лв., срок на погасяване от 8 до 43 седмици, със седмични погасителни вноски; Credit Pensioner - предназначен за хората в пенсионна възраст, за суми от 100 до 1 500 лв. със срок за погасяване от 3 до 18 месеца, с месечни погасителни вноски; Easy Month - за суми от 200 до 2 500 лв., срок на погасяване от 4 до 8 месеца, с месечни погасителни вноски. "Изи Асет Мениджмънт" АД развива дейност също в Румъния и Украйна, с което е едно от малкото български дружества в сектора на небанковите институции, работещи на външните пазари.