Броят на редовно върнатите микрокредити или т.нар.кредити до заплата постоянно се увеличава. Това отчитат от финансовото дружество НетКредит. Те обясняват тенденцията с по-усъвършенстваната система за идентификация на потенциалните клиенти и отсяването на евентуалните измамници и некоректни платци.

От компанията прогнозират още 3 тенденции при този тип заеми. И през 2012 г. интересът към тези услуги ще продължава да нараства, основно във връзка с растящите цени на горивата, бензина и тока, от една страна, както и заради продължаващото забавянето на заплатите - от друга. Това логично ще доведе до увеличаване на броя отпуснати кредити, твърдят от дружеството.

Именно тегленето на заем до заплата повече от веднъж е още една линия на поведение, която ще се затвърди през настоящата година. „Около 80 % от редовните ни клиенти са теглили суми от нас по 3 и повече пъти, което означава, че имат нужда от тази услуга, затова я ползват отново", допълват от дружеството.

Предсрочното връщане на микрокедитите е друга тенденция, която също ще се забелязва през следващите месеци. „Едно от предимствата на кредитите до заплата е, че се много гъвкави. Така, ако човек върне заема по-рано от уговорения срок, той плаща и по-малка такса, изчислена на база на дните, за които е ползвал сумата. Не се начисляват никакви наказателни лихви. Хората все повече осъзнават това удобство и го използват", уточняват от НетКредит.

Заемите до заплата са сравнително нова за България услуга и представляват малки суми (от 1 до 399 лв.), които се теглят за кратък период (до 30 дни). Обикновено служат за покриване на текущи нужди като храна, ток, телефон, медицински услуги и др.

На запад и в САЩ, този тип кредити (известни като payday loans) са много познати и широко използвани. Във Великобритания заемите до заплата бележат 4-кратен ръст - през 2009, в сравнение с 2006 г., като средният размер на кредита е около 300 британски лири.