Потребителски кредит или кредитна карта?

Потребителски кредит или кредитна карта?

Вместо казус: Отговорът на този въпрос е отговорът, който мениджърите и финансистите използват най-често – "Зависи". Зависи от възможностите ви, от целите ви, от кредитната ви история досега. Ако например ще правите ремонт на дома си, ползвайте потребителски кредит (ако на този етап банката ви отпусне). Ако ще правите покупки за текущо потребление, плащайте с кредитна карта.

Кредитните карти имат предимства пред потребителския заем най-вече когато те се използват "правилно" и според предназначението си. Кредитната карта по принцип е предназначена за плащане на покупки при търговци (стоки или услуги) и затова то е без такса. Не е много подходящо обаче, а и не е възможно да се плати за ремонта в дома с кредитна карта.


Добре е да се знае и че за теглене на пари в брой от банкомат или ПОС терминал с кредитна карта таксите, които се начисляват, не са никак ниски. Обикновено са процент от изтеглената сума + твърда сума. Процентът варира при различните банки от 1 до 3%, а сумата е между 1 и 15 лв. Размерът зависи и от това дали картодържателят тегли пари от устройство на банката - издател на картата, или от устройство на друга банка, като във втория случай таксата е по-висока. По-висока е и когато се теглят пари в брой в чужбина. Тогава твърдата сума като компонент от таксата е между 10 и 15 лв., а процентът от изтеглената кеш сума е в горната граница - около 3%.




Промоциите


по кредитни карти са вариант за спестяване на малко разходи. Има възможности, при които може да се купуват стоки от определени вериги магазини на изплащане без оскъпяване – промоцията включва разпределяне на задължението на равни месечни вноски, като за определен период от време (например 6 месеца) лихвата е 0%.


Друга възможност е услугата cash back, при която при покупки над определена сума (например 50 лв.) се възстановява процент от сумата обратно на картодържателя – обикновено около 1-1.5%.


Полезни за портфейла са и съвестни промоции на банка с мобилен оператор например, при които плащането на покупки с кредитната крата носи бонус точки (Банка ДСК и "М-тел", ПИБ и "Вивател"). С натрупаните бонус точки картодържателят получава различни отстъпки от мобилния си оператор – повече безплатни минути (такава промоция в момента имат ПИБ и "Вивател" по кредитна карта Visa). Някои банки имат и споразумения с магазини за облекла, аксесоари и пр., според които клиентите на съответната банка получават отстъпки от порядъка на около 10% при пазаруване в тези магазини.


И все пак


Кредитните карти са с по-висока лихва – между 16 и 20%, а лимитът им като обща сума обикновено е по-малък от един потребителски заем.



Полезен съвет
Четете! За да можете пълноценно да се възползвате от предимствата и възможностите и на кредитната карта, и на потребителския заем, трябва да ги познавате добре. Затова - питайте вашата банка за всичко, което ви интересува.


Предимства на кредитната карта пред потребителския заем


- При потребителския кредит клиентът плаща цената на цялата одобрена сума. При кредитната карта се плаща лихва само ако е използвана някаква сума от одобрения лимит само за периода, за който е използвана.


- При картата има гратисен период, през който (в зависимост от конкретните условия) или клиентът погасява задължението безлихвено, или се внася минимална погасителна вноска (процент от изхарчената сума), върху която не се начислява лихва. Ако иска и има възможност, погасява цялата сума в гратисния период.


- Удобна за малки суми за текущо потребление.


- Контрол на разходите - месечно извлечение, което дава на картодържателя "черно на бяло" представа колко харчи и ако не му харесва, решава кои от харочете си да съкрати.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: